En historie fra det virkelige liv

Behovet for øget protein i maden

I Danmark er op til halvdelen af de ældre over 65 år underernæret. Hvor kræfterne er sparsomme både fordi de mister muskelmasse, faktisk op til 1% om året, og ressourcerne er små både hos de ældre, men endnu mere i plejesektoren.

Der tegner sig et mønster

Svend Åge på 100 år

Svendåge er 100 år gammel. Han bor alene i en beskyttet bolig, men er på venteliste til plejehjem. Hans kone døde for 5 år siden. Han har aldrig lavet mad før hans kone gik bort, og hans første forsøg i at koge kartofler endte ud i et hospitalsbesøg.

Svendåge får lidt hjælp til rengøringen en gang om ugen, men er ellers alene og kræfterne er ikke mange. Hans kost består af yoghurt, havregryn og rugbrød og et varmt måltid om dagen fra det danske madhus. Der er mange som Svendåge.

I Danmark er op til 50% af de ældre +65 år underernæret. De mister hurtigt muskelmasse op til 1% om året. Kræfterne og ressourcerne er små, både hos de ældre og hos plejesektoren. 

Der er spindelvæv i krogene hos Svendåge, Han undskylder for, at han ikke har fået gjort rent, før vi kom. Han har stadig ondt pga. et fald for 3 uger siden, da han skulle åbne døren og ikke fik sin stok med. (Risikoen for fald stiger markant, jo mindre muskelmasse man har.)

Hvis man spørger Svendåge, om han ikke snart skal på plejehjem, svarer han; ”jamen det kunne jo være der var andre, som havde ventet længere på at komme til.” Hvilket er ret flot i betragtning af at manden blev 100 år i september.

Hvad gør vi herfra?

Nutrilution vil udvikle og skabe bedre løsninger for ældre og højrisiko-grupper for fejlernæring. Vi har været igennem en længere rejse, hvor input fra diætister, læger og plejepersonale, men også brugerne selv, har ændret på udformningen, indholdet og strukturen af den første prototype, der til stadighed ændres på baggrund af nye oplysninger.

Hvis du vil høre nærmere, eller er interreseret i at følge udviklingen af Nutrilution. Tryg på Kontakt og få hjælp Knappen. 

In the kitchen

Der tegner sig et mønster

fejlernæring og ældre

Der er brug for udvikling af produkter og strategier, specielt til ældre. Hvor protein-, og energiindholdet er af en standard, der møder de ældres krav.

Hvor eksperter estimerer, at de ældre indtager kun 20-30% af det, de bør. Det resulterer i stort tab af muskelmasse, sænket funktionsniveau, og sænket livskvalitet. De ældre har større risiko for hoftebrud, større faldrisiko, og større risiko for indlæggelse.

Der tegner sig et mønster

tygge- og synkevenlig

Chips og sprøde småkager nydes i stor grad af den almene voksne dansker. Sagen er en helt anden for den ældre. Jo ældre vi bliver, jo svære bliver det for os at tygge og lede maden ned i den rigtige hals. Vores tænder bliver dårligere, vi kan ikke tygge maden så grundigt som før. Der er meget få produkter, som er tykke- og synkevenlige fra start.

Den proteinbar, der indtages let på farten af den aktive voksne dansker, kan blive døden for den ældre pensionist. De kan kvæles i mad, der virker helt ufarligt. Det er alt fra franskbrød til myslien.

Der tegner sig et mønster

få ressourcer

Nogle gange står valget mellem bad, at gøre rent og mad hos de ældre. De ældre skal have mulighed for at klare sig selv, og produktudviklingen har fokus på, at de ældre selv kan administrere fødevaren/produktet. 

Der tegner sig et mønster

sparsom variation

Appetitten forsvinde som regel med alderen. Ældre har høje krav til udfordring, konsistents og smag til deres mad. Hvor de eksisterede marked består af proteinpulvere, drikke yoghurter, is. Hvor den ældre som regel har mulighed for mange forskellige smage i mælkeprodukter, og proteinpulvere. Der er alternative fødevare sparsomme med samme kvalitet og niveau af protein, indtil nu. 

Der tegner sig et mønster

madspild og miljøet

De færreste patienter har ikke den store appetit efter operation eller kemo. Hvor deres behandling ikke bliver tilrettelagt efter frokost og aftensmad, resultere det i et større spild, når maden serveres uanset situationen.

Der tegner sig et mønster

mere grønt – mindre kød

Der er meget snak om at sænke CO2 trykket, vi skal spise mindre kød og flere grøntsager. Hvor man ser alternative proteinkilder fx insekter og alger. Der er en øget tendens til at spise mere plantebaseret for at spare på miljøet.

Problemet med plantebaseret protein har hidtil været, at det ikke har levet op til kravene for aminosyreprofilen eller man skulle spise urealistiske store mængde for at dække proteinbehovet.

Der tegner sig et mønster

Et tæt samarbejde

Nutriluton


Prototypeudviklingen er baseret på eksperter, fagfolk, og professionelle. Hvor input fra diætister, læger og plejepersonale, men også brugerne selv, ændrer på udformningen, indholdet og strukturen af prototypen.

Procrumbs - højt proteinindhold, nem at anvende og lækker smagoplevelse

Procrumbs er ikke almindelige "krummer". De har et højt indhold af protein, er en fiberkilde, tygge- og synkevenlig, og minimal tilberedning og bestående af plantebaseret protein, vil være en revolutionerende, og et uset tilbud til fejlernærede. 

Samarbejdspartnere

  • Toftcare
  • KMC 
  • BUG-AMOK
  • Kulinarium
  • Grangaarden
  • Food ehub
  • The Kitchen
  • Teknologisk institut

Kontakt os

  • tfl: +45 40 25 96 90
  • info@nulo.dk
  • Aarhus Kommune
  • CVR: 40621911

Designet af Plico A/S, All Rights Reserved